Örnsköldsvik Årets Purple Flag-stad 2019

Örnsköldsvik har utsetts till Årets Purple Flag-stad. Detta under en gala i samband med Sweden Urban Arena i Stockholm på tisdagen.

​– Vi vill uppmärksamma det viktiga arbetet som våra svenska certifierade Purple Flag-städer har gjort och gör för att skapa en attraktivare, säkrare och tryggare kvällsupplevelse för stadens invånare och besökare, säger Björn Bergman, VD för Svenska Stadskärnor.

Finns en bredare uppslutning

I Örnsköldsvik finns numera en bredare uppslutning och utvecklad samverkan mellan Polisen, kommunen, lokala trygghetsgrupper samt butiksägare och den nybildade krögargruppen.

Exempelvis har ungdomar efterlyst ”vanliga vuxna på stan som ser en och säger hej” så nu finns trivselvärdar i samverkan med BRÅ. Tack vare trygghets- och kvällsvandringarna samt den nya appen för felanmälningar har man fått upp ögonen för otrygga och osnygga platser.

Finns mer att göra

Även om Örnsköldsvik är en av landets tryggaste kommuner finns det mer att jobba med, konstaterar man i ett pressmeddelande

– I det arbetet har vi haft stor nytta av Purple Flag-verktyget, säger Anette Forsberg, centrumledare för CESAM i Örnsköldsvik.

– Sedan hösten 2016, då vi började använda Purple Flag som verktyg, jobbar vi mer strukturerat och målinriktat för att bättre möta de krav och förväntningar som finns på stadskärnan dag- som kvällstid.

Utbudet av upplevelser har ökat

De centrala offentliga mötesplatserna har genomgått ansiktslyftningar som bidragit till ökad trygghet och trivsel. Utbudet av upplevelser har också ökat för att tillgodose så många som möjligt.

– Vi har gjort och gör mycket, men vi vet också att vi har en hel del utmaningar kvar och där är Purple Flag-modellen en stor tillgång, säger Anette Forsberg.

Juryns motivering

Utmärkelsen Årets Purple Flag stad 2019 tilldelas Örnsköldsvik för deras framgångsrika och kontinuerliga arbete i samverkan baserad på Purple Flag Swedens fem fokusområden – säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy.

Örnsköldsviks vision är att vara ett kreativt nav med stark utveckling, där initiativ och idéer tas till vara och där nyfikna människor med framtidstro känner trygghet, gemenskap och glädje. I det arbetet finns Purple Flag som ett strategiskt och operativt verktyg för att skapa ännu bättre, tryggare och säkrare kvällsupplevelser – med puls och mångfald för alla generationer. Med stadens bästa för ögonen investerar man både i mjuka och hårda värden. Det syns i det offentliga rummet. Det märks i utbudet som binder ihop dagen med kvällsekonomin. Det känns genom aktörernas “lila” engagemang. Det ger resultat och skapar framgång – men också insikt om att staden är ett levande väsen som kräver ständig omsorg och omtanke.

Juryn består av representanter från Svenska Stadskärnors styrelse.