Paul Svensson vill skapa ny mat av matsvinn

Från vänster: Åsa Sandberg, projektledare Coop, Paul Svensson, grundare Retired Hen, Ruth Osborne, delägare Retired Hen och Åsa Wickholm, chef egna varumärken Coop, foto Erica Wessman.

Coop har gett företaget Retired Hen uppdraget att undersöka om det går att skapa nya livsmedel av matsvinn. Bakom företaget finns den välkända kocken Paul Svensson, Ruth Osborne, expert på matsvinn och affärsutvecklaren Marcus Majewski.

De har tidigare visat att det är fullt möjligt att skapa ny mat av sådant som annars slängs. Under sommaren och hösten i fjol drev de pop up-restaurangen ReTaste, som bjöd på gourmetmat lagat på varor som var osäljbara i matbutiker.

Övertygad om att det finns möjligheter

– Jag är övertygad om att det finns stora möjligheter att återanvända den mat som tappat sin lyster och därigenom förlänga dess livstid och minska svinnet. Det gäller bara att vara kreativ, säger Paul Svensson, delägare i Retired Hen.

Nu startas ett pilotprojekt där Retired Hen tillsammans med Coop kommer att göra en översyn av rutiner i butik och kombinera det med befintlig data kring matsvinn.

Mer välsmakande produkter

Detta i syfte att hitta en modell som är mer välsmakande och mer lönsam än dagens produkter i samma kategori. Ambitionen är att även hitta nya sätt att förädla varor som håller på att gå ut på plats i butikerna.

– Kan vi hitta ett sätt att minska svinnet och samtidigt skapa ny god mat har vi inte bara minskat vår miljöpåverkan vi har också skapat en intäkt av en kostnad, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop.