Utställning visar modeikoner utskrivna i 3D

Nu kan du se den långbrättade hatten, cocktialkänningen, stilettklackarna och flugan i ny form. I utställningen Artificiella ikoner har NK återskapat några av modehistoriens mest ikoniska plagg med hjälp av 3D-skrivare.

I höst utforskar NK teknikens roll inom mode och skönhet. Man gör det genom att uppmärksamma historiskt betydelsefulla plagg och samtidigt berätta deras historia. Utställningen består av ett tiotal ikoniska plagg och accessoarer utskrivna i 3D.

Plagg som gjort avtryck

– Sedan 1902 har Nordiska Kompaniet huserat modehistoriens viktigaste kreationer. Med utställningen Artificiella Ikoner vill vi lyfta ikoniska plagg som har lämnat avtryck på sin samtid, säger Daniel Stipich, marknadschef Nordiska Kompaniet.

Det mest avancerade plagget i kollektionen är en cocktailklänning som är skapad med hjälp av tidigare studenter från MIT och Harvard. På Nordiska Kompaniet tror man att tekniken också kommer förändra hur man producerar och shoppar mode.

Viktigaste sedan symaskinen

– På ett sätt kan man säga att 3D-printningen är den viktigaste uppfinningen för modevärlden sedan symaskinen. Inom en snar framtid kanske kläderna man köper tillverkas på beställning direkt i butiken. Men det är ändå en bit kvar innan tekniken är fullt användbar, säger Daniel Stipich.

Utställningen pågår i båda varuhusen i Stockholm och Göteborg mellan 13–24 september.