Sopköket en del av nya Söderhallarna

Filip Lundin, grundare och VD Sopköket.

Sopköket har som huvudmål att minska matsvinnet. Nu har Atrium Ljungberg gett Sopköket möjligheten att öppna sin allra första restaurang i Söderhallarna. Man öppnar 27 november och på menyn finns soppor, wraps och juicer som tillagats på råvaror som annars skulle ha slängts.

Sedan starten har Sopköket minskat matsvinnet med 2,8 ton. Pop-up-restaurangen kommer att ha öppet 27 november–31 december i saluhallen bredvid Rotisserie by Melanders. Pop-upen kommer att ha cirka 20 stycken sittplatser placerade längst två bardiskar och de kommer även att erbjuda take-away.

Allt engångsmaterial som används är nedbrytbart till 100 procent.

Ytterligare minska svinnet

– Mat står för ungefär 25 procent av människans klimatpåverkan och en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Därför känns det otroligt kul att vi nu får möjlighet att utvidga och bredda vår verksamhet för att på så vis kunna bidra till att ytterligare minskat matsvinnet, säger Filip Lundin, grundare och VD Sopköket.

Nya Söderhallarna växer fram

I våras förvärvades Söderhallarna av Atrium Ljungberg och i samband med det inleddes ett utvecklingsarbete. Visionen är att Söderhallarna ska bli Södermalms självklara mötesplats för mat, kultur och kreativitet.

– Vår vision är att nya Söderhallarna ska genomsyras av hållbarhet och kreativt miljötänk. Sopkökets affärsidé är ett utmärkt exempel på just detta. Därför är vi väldigt glada över att de har valt att öppna sin första restaurang i Söderhallarna, säger Angelica Källsten, affärsutvecklare Atrium Ljungberg.

Nya Söderhallarna vill även erbjuda ett brett utbud av kultur-, musik, och hälsorelaterade aktiviteter samt innovativa arbetsplatser. Målsättningen är att nya Söderhallarna ska stå klart inom några år.

Ett inlägg delat av SOPKÖKET (@sopkoket)


Sopköket har sedan 2015 drivit en verksamhet inom catering där deras huvudmål är att minska på matsvinnet. De började med att driva sin cateringverksamhet tillsammans med Coop. Hösten 2016 erbjöd Fryshuset Husby ett fullt utrustat restaurangkök och Sopköket började utveckla sitt nuvarande koncept kring skolmat och catering. Kort därpå inleddes ett samarbete med Paradiset för att rädda råvaror från deras tre butiker i Stockholm. Sedan hösten 2017 har Sopköket varit igång med daglig verksamhet i Fryshuset Husbys skolkök, minskat matsvinnet, skapat jobb lokalt och skänkt överblivna måltider till Filadelfiakyrkans härbärge.