Nordisk teppanyaki för åtta

 

Albin Edberg är ansvarig kock för den nordiska teppanyakin Unn i Stockholm. Den nya restaurangen öppnar bakom en avskild dörr på Tak där Frida Ronge är kreativ ledare.

Unn öppnar inom kort vid Brunkebergstorg i Stockholm. Restaurangen är en nytolkning av teppanyaki där japanska tekniker används för att tillaga nordiska råvaror.

Konceptet är skapat av teamet bakom Tak och Frida Ronge är kreativ ledare för de båda restaurangerna. Som ansvarig kock för Unn står Albin Edberg.

Unn öppnar 23 augusti bakom en avskild dörr inne på storsatsningen Tak i centrala Stockholm. På den nya restaurangen finns åtta sittplatser runt en kock som tillagar och serverar ett flertal mindre rätter.

Fast meny och nordiska råvaror

Den fasta menyn bygger på nordiska råvaror utifrån årstiderna som anrättas på en teppan – en traditionell japansk stekhäll.

– Jag har alltid velat skapa en teppanyaki som både är lyxigare och mer intim än vad jag tidigare upplevt, säger Frida Ronge.

Ung men erfaren kock

Albin Edberg har trots sin unga ålder tävlat i Bocuse D’Or som commis åt kocken, Tommy Myllymäki. Tillsammans vann de guld i europeiska tävlingen och ett brons i världsmästerskapet. Albin har även erfarenhet från exempelvis de trestjärniga restaurangerna Per Se i New York och Manresa i Kalifornien.

Vill skapa en varm stämning

– Att besöka Unn blir speciellt eftersom samtliga gäster har direktkontakt med kocken, säger Albin Edberg.

Upplevelser är en viktig ingrediens i konceptet

– När dörren stängs startar en gemensam kväll där maten uppmuntrar till samtal. Vårt främsta mål, utöver smakupplevelsen, är att ge skapa en känsla av värme och generositet.