Ica lanserar vattensmart receptserie

Ett sätt att spara vatten: skölj råvarorna i en skål med vatten istället för under kranen.

Torka och vattenbrist påverkar hela landet. För att synliggöra problemen och samtidigt inspirera människor att minska sin vattenförbrukning presenterar Ica en vattensmart receptserie.

Recepten bygger på råvaror som är bra ur vattensynpunkt och som tillagas på ett sätt som sparar på såväl vatten som disk. Recepten är framtagna av Icas matkreatörer och hållbarhetsavdelning.

Vill inspirera kunder att spara

– Många oroar sig för torka och vattenbrist. Våra vattensmarta recept gör att det vattnas i munnen, samtidigt som människor kan spara lite på vattnet i vardagen, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen.

– Vi vill inspirera våra kunder att spara på vattnet, utan att behöva spara in på livskvaliteten.

Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen.

Grundvattnet har sjunkit kraftigt under våren och på ett flertal platser i landet infördes i år bevattningsförbud rekordtidigt. 

Myndigheterna varnar för att de låga vattennivåerna i delar av landet innebär att situationen i sommar kan bli ansträngd och enskilda brunnsägare rekommenderas att vara uppmärksamma gällande sin vattentillgång.

Bygger på svenska råvaror

– Genom att möjliggöra enkla förändringar i människors vardag vill Ica vara med och bidra till att synliggöra och uppmärksamma viktiga samhällsfrågor, säger Kerstin Lindvall.

Recepten bygger på svenska råvaror, med exempelvis grönsaker som ugnsrostas i stället för att kokas och wraps som man kan äta med en servett för att spara på diskvattnet.


Exempel på recept

Sojafräst broccolisallad med rödkål, bulgur och sesamkyckling
Svampnuggets i tortillas
Fiskburgare med grovt bröd

Icas vattentips

• Tänk svenskt och välj råvaror efter säsong
• Gör en matig macka eller wrap och spara på disken
• Stek eller ugnsrosta grönsakerna istället för att koka dem
• Använd gärna grova grönsaker som bas i matlagningen
• Ta hand om matresterna och utgå från vad du redan har hemma
• Skölj råvarorna i en skål med vatten istället för under kranen