Ny våg av förpackningsfria butiker

Unpackaged öppnade sin första butik i Islington i London (Foto Anders Warma Faring).

Det pratas, glädjande nog, mer om plastens negativa påverkan på miljön än någonsin. En diskussion som banar väg för en ny våg av förpackningsfria dagligvarubutiker. 

När Catherine Conway (bilden ovan) öppnade butiken Unpackaged var hon en av de första att skapa ett modernt butikskoncept för dagligvaror utan förpackningar.

Har inspirerat många

Catherine har under åren varit en inspirationskälla för många andra. Vi har bland annat berättat om tyska Original Unverpackt och danska LØS Market.

Den förpackningsfria butiken Deko Zakupy finns i Warszawa. (Foto Deko Zakupy på Facebook)

I Warszawa har ytterligare ett koncept öppnat under namnet Deko Zakupy. Så här beskriver man konceptet:

”Genom att eliminera förpackningar i vår butik bidrar vi till att minska mängden plastavfall som produceras i vårt land och därmed också i världen. I vår butik finns papperspåsar av olika storlekar, burkar, flaskor och även bomullspåsar, om du behöver det för dina varor”.

Skafferiet öppnade i Västerås

Den miljövänliga principen är med andra ord densamma som i de övriga koncepten. Produkterna säljs i lösvikt och kunderna tar med sig egna behållare att transportera dem i.

Även i Sverige har det dykt upp förpackningsfria butiker. Ett färskt exempel är Skafferiet som öppnade i Västerås under 2018.

Förhoppningsvis bidrar den senaste tidens ökade miljöfokus till framgången för dessa pionjärer.


Läs även: Zero packaging närmar sig SverigeLäs även: Här är Lush nya nakenbutik