Här är vinnarna i NCSC Awards 2024

Under en gala på Downtown Camper Stockholm delade Nordic Commercial Spaces & Communities ut NCSC Awards. Prisceremonin avslutade NCSC Sweden Summit där man under dagen satte fokus på bland annat AI, hållbarhet, kundupplevelser och värderingsmodeller.


Här är samtliga vinnare

Robert Strandberg (TAM Retail), Johan Karela (Pilotage) med centrumledare Sara Escobar och Thomas Persson, Head of Commercial Letting på Heimstaden tar emot priset för Kronprinsen som årets kommersiella plats 2024.

Commercial Space of the Year: Kronprinsen, Heimstaden

Juryns motivering
”Genom ett medvetet och eftertänksamt utvecklingsarbete med fokus på en målgrupp i förändring har man tagit utmaningar och gjort dem till konkurrensfördelar. Denna nya tids kommersiella plats tar väl hand om platsens rika historia, samtidigt som man skapat moderna och innovativa lösningar. Masterplanen är tydlig och konsekvent med omsorgsfullt utformade miljöer där man skickligt utnyttjat små och speciella ytor. Man vårdar och lyfter fram historien i byggnaden samtidigt som gestaltningen är modern och nytänkande. Med hög kvalitet på material och detaljer har man skapat en plats som känns varm och omhändertagande. Hyresgästmixen är en väl anpassad blandning av handel, service och funktioner för målgruppen och matutbudet visar på nyskapande och trend men är också tidlös i upplevelse och känsla.”

Special Commendation: Nya Hovås

Louise Heilborn, Sara Garfvé och Lina Ekfeldt tog emot Nya Hovås diplom.

”Med ett mycket innovativt samutnyttjande av lokaler och funktioner, ett kurerat och handplockat butiks- och serviceutbud i hela området har Nya Hovås visat att vision, engagemang och närvaro i en målmedveten stadsutveckling ger resultat. Såväl etablering som utveckling av verksamheter har skett i mycket nära samverkan med staden, fastighetsägare och inte minst med boende och brukare. Ett inspirerande skolexempel på hur modern och kommersiell stadsutveckling kan vara.”

Jury
Charles Larsson, RetailEx (Jury Chair)
Kajsa Axelsson, Partner Arkitekt SAR/MSA, Wester+Elsner
Christopher Thour, Concept and Expansion Manager, Kjell & Company
Michael Cronholm, COO, HUI Research

Övriga finalister 2024
Nya Hovås
Kvarteret Giraffen
Valbo Köpcentrum


Innovation of the Year: Open Spot, Vasakronan

Juryns motivering
”Årets vinnande bidrag är både flexibelt, kreativt och hållbart – och kan dessutom inspirera fler fastighetsägare att skapa liknande lösningar. Juryn blir även glad över att se hur man tagit hänsyn till hur aktörer kan lyftas fram på bästa sätt, utan att för den delen bidra till onödigt slit och släng. Att man nyttjar innovativa tekniska lösningar är ett ytterligare plus.
I en tid då många aktörer har svårt att nå ut och expandera, är detta bidrag en perfekt match för verksamheter som vill testa nya marknader eller förmedla nya budskap snabbt. Juryn imponeras av hur det vinnande bidraget effektivt marknadsför olika varumärken och aktörer på en begränsad yta, och att man kunnat påvisa att konceptet lett till både ökade flöden och fasta etableringar.
Det vinnande bidraget kombinerar ett innovativt hållbarhetstänk, entreprenörsanda, kreativitet och inte minst ett flexibelt och nytänkande sätt när det gäller kontraktstid.”

Jury
Vanna Gunnarsson, Senior Arkitekt, Studio Stockholm (Jury Chair)
Tobias Rönnberg, Nordic Manager Insights & Innovations, Citycon
Martin Kjellman, Partner, Urban Retail

Övriga finalister 2024
Portally
Väla – VPP Virtuellt Kraftverk


Terese Carlsson (marknadschef), Charlotte Wahlgren (marknadskoordinator) och Rebecka Ottehall (centrumkoordinator) på Frölunda Torg tar emot priset för kampanjen Stick Together tillsammans med Johan Calner, marknadsområdeschef på Skandia Fastigheter.

Marketing Campaign of the Year: Stick Together, Frölunda Torg, Skandia Fastigheter

Juryns motivering
”Även om pandemin nu känns långt borta så lämnade den ett svårläkt ärr i samhället efter sig. Den försämrade redan oroande trender på såväl ensamhet som social isolering. Vi stannade hemma från offentliga och handelsplatser och höll avstånd från varandra. Men när vi så smått började komma tillbaka till känslan av ett normalt läge igen, så började vi också samlas och socialisera med varandra.
Årets vinnare förstår sin viktiga roll i samhället. Inte bara som en plats för shopping och mat, utan också som en plats där människor kan uppleva och möta varandra. Juryn var enhällig i sin bedömning att denna kampanj lyckats med konststycket att både bygga broar mellan generationer och bryta ensamhet. Att vi dessutom gillade hantverket är inget juryn ska sticka under stol med.” 

Jury
Billy McCormac, Senior advisor, Gullers Group (Jury Chair)
Sandra Vannequé, Marknadsansvarig Retail City, AMF Fastigheter
Victoria Bergman, VD, InPlace Development

Övriga finalister 2024
Fältöversten “50-års jubileum”
Westfield Täby Centrum “Westfield Good Festival”
Emporia “Barnhäfte med Skattjakt”


Hela ledningsgruppen för LYKO med grundare och VD Richard Lyko i spetsen fanns på plats för att ta emot priset för årets kedja 2024.

Commercial Player of the Year, Årets Kedja: Lyko

Juryns motivering
”Med en fantastisk historia, som började redan 1952 med en fysisk serviceinrättning i Vansbro fortsatte historien om familjeföretaget sedan in i näthandeln, där man mycket framgångsrikt vuxit, inte bara i Sverige utan även i andra länder, med ett brett sortiment och med en populär kundklubb. Man har därefter tagit klivet ut till fysiska butiker, med kunnig personal, service och behandlingar. 2023 öppnades en gigantisk flagship-butik mitt i centrala Stockholm, med köer ringlades runt halva stan. Det här är ett koncept som både är Fun, Friendly, Focused och Fabulous!”


World of toys grundare Annelie Karlsson och Ylva Bengtsson tar emot utmärkelsen för årets butikskoncept 2024.

Commercial Player of the Year, Årets Butikskoncept: World of toys

Juryns motivering
”Årets vinnande butikskoncept utmärker sig genom sina enastående prestationer i att skapa positiva och minnesvärda kundupplevelser. Med lekfullhet och envishet har man inte bara överlevt utan även blomstrat på lägen där konkurrenter tidigare tvingats stänga. Deras unika och noggrant utvalda sortiment, som riktar sig till olika åldersgrupper, har visat sig vara en framgångsrik strategi. Genom att skapa butiker med en touch av mod och kreativitet har de inte bara lockat kunder utan även genererat lönsamhet, trots branschens utmaningar.
Att initialt erbjuda världen sitt koncept med produkter för alla åldrar, för att sedan expandera och sprida sin glädje och sitt erbjudande till flera delar av Stockholm, i tuffa tider är imponerande. Deras framgångsrika arbete och med ett koncept där man till och med får testa, leka och provkrama en nalle är en inspirerande modell för andra aktörer i branschen.”

Jury
Henriette Johansson, Affärsområdeschef Handel, Vasakronan (Jury Chair)
Anna Zellman, VD, Kaoz Consulting & Retail
Maria Ahlestål, VD, Ahlestål & Co.


Övriga finalister 2024
Synsam
Alewalds
DRMLND