Väla Sveriges bästa köpcentrum 2022

Väla (Skandia Fastigheter) korades till Sveriges bästa köpcentrum 2022. På bilden syns Cathrine Persson, Stefanie Tokatlidou, Fredrik Arvidsson och Anna Rosenberg Adlerstam.

Nu har årets vinnare i NCSC Sweden Awards utsetts – det blev Väla (Skandia Fastigheter) som tog hem priset Best Shopping Center 2022. Detta i tuff konkurrens med finalisterna Kongahälla Centrum (Adapta Fastigheter) och Täby Centrum (Unibail-Rodamco-Westfield).

Tävlingen arrangeras av Nordic Council of Shopping Centers (NCSC), i syfte att stödja utvecklingen och lyfta fram de bästa, mest innovativa och kreativa initiativen i branschen. 

Juryns motivering lyder: ”En klassisk handelsplats som har haft förmågan att förädla, förfina och ställa om i takt med tiden. Hållbarhetssatsningar innefattar inte bara investeringar i solenergiparker, ladd-infrastruktur och återvinning. Det handlar också om att alla medarbetare i butikerna och på handelsplatsen ska må bra och ha en trivsam arbetsmiljö. Det spiller över på stämningen och servicen och kommer på så sätt även besökarna till del. Det är ingen slump att det saknas vakanser. Visionerna inför framtiden är stora hos en engagerad ledningsgrupp som vill lotsa centret in i framtiden.”

Kajsa Hernell, VD på NCSC, menar att nya kundbeteenden leder till innovation och nytänkande.

Anpassar sig efter nya beteenden

– Branschen utvecklas ständigt och med Sweden Awards ser vi hur anpassningar görs för att möta förändrade kundbeteenden med innovation, kvalité och nytänkande, säger Kajsa Hernell, VD på NCSC.

Hon lyfter bland annat fram samverkansprojektet ”Grow’In Skärholmen” från Grosvenor och omnikanals-initiativet ”Smakrådet” från Eurocommercial som exempel på detta från årets tävling.

Social hållbarhet i fokus

Att social hållbarhet och miljö står i fokus är också tydligt, menar Kajsa Hernell.

– Bland årets mest uppskattade retailkoncept hittar vi second hand-kedjan Arkivet, och Nail Democracy, som genom schysta kollektivavtal vill förändra nagelbranschen, säger hon.


Här är vinnarna

Vinnarna i NCSC Sweden Awards utsågs den 7:e april 2022 på Blique by Nobis i Stockholm.

Best Shopping Center

Väla (Skandia Fastigheter) Vinnare

Täby Centrum (Unibail-Rodamco-Westfield) Finalist

Kongahälla Centrum (Adapta Fastigheter) Finalist

Best Innovation

Grow’in (Skärholmen Centrum, Grosvenor) Vinnare

Next level SEO (Mörby Centrum, Skandia Fastigheter) Finalist

Carhub (Kista Galleria, Citycon) Finalist

Best Marketing Campaign

Smakrådet (Elins Esplanad, Eurocommercial) Vinnare

Unga designer för planeten (Kungens Kurva Shoppingcenter, Ingka Centres) Finalist

HLTH (Nacka Forum, Unibail-Rodamco-Westfield) Finalist

Best Retail / F&B Concept

Arkivet Second Hand Vinnare

Nail Democracy Finalist

Pando by Panduro Finalist