Eskilstuna är Årets Fairtrade City

Fairtrade Sverige har utsett Eskilstuna kommun till Årets Fairtrade City 2018. Detta är en diplomering för kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.

Diplomeringen syftar till att öka kännedomen om rättvis handel och efterfrågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter i enlighet med Agenda 2030.

En kommun som utmärkt sig

Varje år delas Årets Fairtrade City till den kommun som särskilt utmärkt sig i strategiskt arbete och informationsarbete kring hållbar konsumtion.

Sex kommuner – Eskilstuna, Karlstad, Luleå, Lund, Umeå och Uppsala – har i år nominerats till utmärkelsen.


Läs även: Östersund är Årets Stadskärna 2019


Eskilstuna tilldelas nu utmärkelsen Årets Fairtrade City för sitt stora engagemang och samverkan med lokala aktörer. Kommunen diplomerades 2011 och har sedan dess satsat stort på hållbarhet i sin upphandling. Eskilstuna har tidigare vunnit utmärkelsen 2013. 

Lokalt arbete bidrar globalt

– Det känns fantastiskt att ta emot detta pris och att se att vi som kommun fortsätter vårt hållbarhetsarbete framåt i enlighet med Agenda 2030. Att satsa på en hållbar konsumtion är viktigt både för oss som kommun men också för människorna i början av handelskedjan, säger Marita Skog, utvecklingsdirektör på kommunen och med i Fairtrade City-styrgruppen. 

–  Att ha tydliga mål framåt och förankra kommunens arbete med de globala målen är viktiga steg. Att utrota fattigdom är en stor fråga som kräver konkreta lösningar och hårt arbete. Ett lokalt arbete kan också bidra globalt, säger Marita Skog.

Motiveringen för Årets Fairtrade City 2018 lyder:

”Fairtrade City Eskilstunas engagemang och arbete är ett föredöme vad gäller kontinuitet och bredd. Det finns ett stort engagemang och en samverkan med olika lokala aktörer i de informationsaktiviteter som genomförs. Det finns en god representation i styrgruppen för Fairtrade City ifrån både kommunen, civilsamhället och näringslivet. Eskilstuna är ett föredöme vad gäller offentlig upphandling av rättvis handlade produkter och initiativtagare till ett regionalt samarbete mellan Fairtrade City-diplomerade kommuner i Mälardalsregionen.”

De senaste åren har Eskilstuna kommun lyckats skapa en bred samverkan i kommunen för rättvis handel och samlat flertalet lokala aktörer vid återkommande event, såsom Världsmiljödagen, Folk och Kultur, Barnens dag & cykelns dag och Springpride-festivalen.

Föreläsningar, aktiviteter och filmvisning har hållits i en rad olika sammanhang, till exempel på ABF och Eskilstuna Folkhögskola. Eskilstuna har även initierat ett regionalt samarbete mellan Fairtrade City-diplomerade kommuner i Mälardalsregionen (Eskilstuna, Västerås och Örebro) där nätverket träffas regelbundet för att lära och stödja varandra.