Östersund är Årets Stadskärna 2019

Under onsdagskvällen den 22 maj fick Östersund ta emot Svenska Stadskärnors utmärkelse Årets Stadskärna 2019. Detta under en gala i Linköping.

Östersund har tilldelats utmärkelsen Årets Stadskärna 2019. Detta i tuff konkurrens med finalisterna Karlskrona och Åmål.

Vill få människor att tycka om staden

Så här beskriver man sitt arbete för att utveckla stadskärnan:

”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om Östersund. Stadskärnans puls genereras av oss som bor här – tillsammans skapar vi en plats som ska kännas levande, attraktiv och trygg för alla – året om”.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad eller ort som visar på störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum. Det ska bygga på samarbete mellan både privata och offentliga aktörer, vilket Östersund har gjort på ett föredömligt sätt under många år, säger Eva Hägglund, vice ordförande i Svenska Stadskärnor och tillika juryns ordförande.

Priset ska inspirera till utveckling

Detta var 25:e gången priset delades ut.

– Utmärkelsen är tänkt att inspirera alla stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan. De tre finalisterna är förebilder för alla andra städer och orter. Det är ett viktigt erkännande och en vinst i sig, eftersom det innebär att man ligger i framkant med sitt utvecklingsarbete och har stor påverkan på stadens attraktivitet, förklarar Björn Bergman, VD för Svenska Stadskärnor. 

Juryns motivering

Det är lätt att snabbt komma till tals och få sina idéer och planer hörda av staden. Samtidigt omvandlats projekt till ordinarie verksamhet med långsiktiga mål. Näringsliv och kommun likväl som civilsamhället är delaktiga, planen är klar och målen är tydliga. Något som leder till att galna idéer kan bli en innovativ verklighet till stor glädje för invånare och besökare.”


Så har man arbetat i Östersund

I Östersund har man förstått vikten av att även involvera mjuka värden, det vill säga att involvera nätverk med kreativa människor i kombination med fasta strukturer för samverkan. Östersund blickar framåt och bygger sin stadskärna för att fungera för framtidens invånare som idag är barn och kanske inte ens födda.

Man påbörjade sitt arbete redan 2008, då man bildade föreningen City Östersund efter en utredning om stadskärnan. Destination Östersund AB startades våren 2010 och City Östersund införlivas i bolaget sommaren 2013.

Startskottet för utvecklingen av stadskärnan tog fart på allvar hösten 2015. Svenska Stadskärnor var bland annat involverade i en omfattande workshop då man bjöd in över 80 personer, från näringslivet och kommunen.

Under tre dagar diskuterades hur man ville att stadskärnan skulle utvecklas och se ut i framtiden, och framförallt hur de skulle göra för att nå dit. Även stadens invånare i olika åldrar deltog.