De kan bli Årets stadskärna 2019

För 25:e året i rad utser Svenska Stadskärnor Årets Stadskärna. Nu står det klart att årets startfält består av Karlskrona, Åmål och Östersund.

Utmärkelsen går till den stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

Långsiktiga strategier

Alla tre städerna har enligt organisationen långsiktiga strategier kring hur man vill uppfylla sina olika visioner för att bli en ledande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna.

Den 22 maj avslöjas vinnaren i samband Svenska Stadskärnors Årskonferens i värdstaden, Linköping – förra årets vinnare.

Linköping utsågs till Årets stadskärna 2018.

Karlskrona stadskärna arbetar efter visionen att vara internationellt ledande med fokus på upplevelser, tillgänglighet och kvalitet.

Åmåls utvecklingsarbete styrs efter visionen ”Den mest gästvänliga staden”. De har tidigare vunnit titeln Årets Stadskärna 2002. Efter en omstart som påbörjades 2014 siktar de på att bli Årets Stadskärna 2019.

Mer levande året om

Samma mål har Östersund, vars vision är ”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om Östersund”.

Som regionens tillväxtmotor med många småföretag vill de skapa en plats som ska kännas mer levande, merattraktiv och mer trygg för alla, året om.

Gränsöverskridande tankesätt

– Grundläggande för alla tre är att vara attraktiva, ekonomiskt och socialt hållbara städer. Det är ett arbete som innefattar många pusselbitar för att skapa en fungerande helhet. Det behövs gränsöverskridande tankesätt, arbetssätt, genomtänkta strategier och väl förankrade handlingsplaner, säger Eva Hägglund, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnors styrelse.


Läs även: Linköping är Årets Stadskärna 2018