Sofia Larsen blir ny VD på Svensk Handel

Den 1:a maj tillträder Sofia Larsen som ny VD på Svensk Handel. Hon efterträder Karin Johansson som lett organisationen sedan 2013. Sofia Larsen kommer närmast från rollen som chef för samverkan och kommunikation på Örebro universitet.

Dessförinnan har hon bland annat varit riksdagsledamot för Centerpartiet, ordförande för riksdagens utbildningsutskott samt segmentschef inom friskolekoncernen Academedia där hon ansvarade för grundskoledelen.

– Jag är glad och hedrad över förtroendet och ser med tillförsikt fram emot att få leda en så samhällsviktig organisation som Svensk Handel. Våra medlemmars verksamhet påverkar vardagen för medborgarna på ett väldigt påtagligt sätt och utgör därtill en enorm viktig del av den svenska ekonomin och tillväxten, säger Sofia Larsen.

– Goda villkor för handeln är därför av största vikt för att de ekonomiska hjulen ska hållas rullande och utvecklas positivt, säger hon.

Förändringar skapar möjligheter

Hon konstaterar också att hon tillträder i en turbulent tid.

– Handeln befinner sig i en utmanande tid. Pandemin har slagit hårt mot många medlemmar, samtidigt som digitaliseringen och omställningen för ökad hållbarhet skapar hårt tryck på förändring. Men i denna förändring skapas också stora möjligheter. Jag ser verkligen fram emot att få vara med på resan och kommer att göra mitt yttersta för att Svensk Handel ska skapa mesta möjliga nytta för befintliga och nya medlemmar, säger Sofia Larsen.

Svensk Handels nuvarande VD, Karin Johansson, lämnar organisationen i februari. Under perioden 1 februari till 30 april kommer förhandlingschef Ola Axelsson gå in i rollen som tillförordnad VD,