Helsingborg är Årets Stadskärna 2022

Det är handlingskraft och modiga aktörer som har gjort Helsingborg till vinnare av utmärkelsen Årets Stadskärna 2022. Detta enligt arrangören Svenska Stadskärnor.

Man vann utmärkelsen i konkurrens med finalisterna Trollhättan och Simrishamn. Under onsdagskvällen den 18 maj fick de ta emot Svenska Stadskärnors utmärkelse Årets Stadskärna 2022 i Östersund.

Hanna Candell, VD på Helsingborg City.

– Det känns helt fantastiskt att få ta hem den här betydelsefulla utmärkelsen till Helsingborg. Vi har haft ett antal kämpiga år i stadskärnan, men engagemanget har aldrig varit större. Utmärkelsen är ett resultat av mångas hårda arbete och stora kärlek till vårt city. Många ska sträcka på sig där hemma, säger Hanna Candell, VD på Helsingborg City.

Annika Boman, juryns ordförande och styrelseledamot i Svenska Stadskärnor.

Mellanrum i staden fylls och knyts ihop

Svenska Stadskärnor menar att Helsingborg möter stadens utmaningar innovativt och att man ger utrymme att testa nya projekt ”när stadens mellanrum fylls och knyts ihop”.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Helsingborg jobbat på ett föredömligt sätt under lång tid, säger Annika Boman, juryns ordförande och styrelseledamot i Svenska Stadskärnor.

Finalister är förebilder

Det är är 26:e året utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut.

– Den är tänkt att inspirera alla stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan. De tre finalisterna är förebilder för alla andra städer och orter. Det är ett viktigt erkännande och en vinst i sig, eftersom det innebär att man ligger i framkant med sitt utvecklingsarbete och har stor påverkan på stadens attraktivitet, säger Björn Bergman, VD på Svenska Stadskärnor.


Juryns motivering

”Det är tydligt, strukturerat och det är långsiktigt. Vid taktpinnen finns en modig cityorganisation som lagt stor vikt vid att inte att vara personberoende och som vågar testa nytt tillsammans med stadens aktörer och invånare. Visionen och målen är klara och leder såväl näringsliv som kommun framåt i snabb takt – i riktning mot en älskad stadskärna!”


På bilden syns Clarion Hotel Sea U, ett relativt nytt tillskott i stadsbilden.

Organisation som tar plats och ansvar

Så här beskriver Svenska Stadskärnor vinnaren:

”Helsingborg City är den sammanhållande organisationen som de senaste fem åren funnit fungerande arbetssätt och samtidigt tar plats och ansvar nationellt för att visa på vilka möjligheter som finns när man samarbetar, inte bara lokalt utan över hela landet. 

Mångmiljonsatsningen H22 och det City Expo som under sommaren 2022 riktar världens blickar mot en av Europas mest innovativa städer är bara ett steg av många mot framtiden. Helsingborg är stolta över sitt arbete fram till nu och ser med stor förväntan fram emot det Helsingborg city välkomnar med i framtiden.”