De vann Årets stadskärna 2024

Södertälje utsågs till Årets stadskärna under en gala i Malmö på tisdagskvällen.

Vid Svenska Stadskärnors årskonferens i Malmö tilldelades Södertälje utmärkelsen Årets stadskärna. Man vann det i tuff konkurrens med den andra finalisten; Hudiksvall.

Priset ges till den stad som visar störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga.

Aljoša Lagumdzija, VD på Södertälje City.

– Det är inte bara en seger för oss, utan också för alla som engagerat sig och tror på våra ambitioner och visioner. Det här erkännandet placerar Södertälje på kartan i en positiv riktning och bevisar att vår stadskärna och samverkan är en inspirationskälla. Det ger vind i seglen för att fortsätta vår utvecklingsresa, säger Aljoša Lagumdzija, VD på Södertälje City.

Mångsidigt och långsiktigt samarbete

Svenska Stadskärnor konstaterar i ett pressmeddelande att det finns ett mångsidigt, distinkt och långsiktigt samarbete i Södertälje.

Man lyfter även fram att unga får ta plats och inkluderas i stadslivet. Visionen är genomarbetad, strukturen är tydlig och i stark samverkan skapas en livfull, trivsam och trygg mötesplats i toppklass med mångfald och puls, skriver man.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. I Södertälje jobbar man långsiktigt och utvecklar samtidigt sitt arbete hela tiden, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor


Juryns motivering: ”En stadskärna i toppklass som är en självklar mötesplats för alla. Med de ledorden har Södertälje samverkat kring innovativa utvecklingsprojekt, skapat spännande aktiviteter för ungdomar och ökat tryggheten i stadsmiljön. Varumärket Södertälje fylls med positiva värden och staden skapar sig en nationell position som destination. Kontinuitet och långsiktighet präglar arbetet och genom att fortsätta på den inslagna vägen kan man nå långt i strävan att skapa en fantastisk stadskärna”.