Svenskarna laddar för vegopåsk

 

Västerbottenostpaj med spenat och jordärtskocka. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

Nu syns vego- och hälsotrenderna även på påskbordet. Recept på köttbullar är fortfarande det mest efterfrågade inför påsken, men veckorna före påsk steg sökningarna på ica.se efter vegorecept med hela 140 procent.

Detta jämfört med i fjol. I år har Ica samlat inspiration till veganska påskrätter på sin webbplats.

Påsken är en stor mathelg för butikerna och de produkter som framför allt ökar under högtiden är lamm, lax och sill. Förra påsken steg försäljningen under påskveckan, jämfört med en snittvecka (gäller Ica):

• Lamm: 600 procent
• Lax: 300 procent
• Sill: 300 procent.
• Köttbullar: 80 procent
• Vegobullar: 200 procent
• Ägg: 40 procent

– Fler vill äta nyttigare mat och blandar upp de traditionella rätterna med gröna, lättare inslag. Det är toppen för hälsan och klimatet, säger Karin Amnå, kostekonom på Ica Sverige.