Svensk Handel utser chef för Näringspolitik

Henrik Ekelund.

Henrik Ekelund har tilldelats ansvar för att driva Svensk Handels näringspolitiska enhet. Han tillträder rollen som ny enhetschef för Näringspolitik på Svensk Handel den 1:a september.

Henrik Ekelund har tidigare arbetat politiskt inom Moderaterna, både som tjänsteman och förtroendevald.

Han anställdes på Svensk Handel 2018 och har sedan den 1:a april 2023 varit tillförordnad chef för den Näringspolitiska enheten.

Viktigt för hela samhället

 Jag är väldigt glad över förtroendet och ser fram emot att få fortsätta arbeta för att skapa de bästa villkoren för handelns företag. Handeln är en av näringslivets stora jobbskapare och en viktig motor i ekonomin. Att handelns företag går och mår bra är viktigt för hela samhället, säger Henrik Ekelund.

Martin Kits, chef för avdelningen Näringspolitik och Opinionsbildning, är nöjd med rekryteringen.

– Henriks mix av kompetenser gör att han passar perfekt för rollen. Han känner handelsbranschen väl och vet vilka politiska frågor som är viktiga för våra medlemsföretag. Han har gedigen erfarenhet från såväl politik som påverkansarbete, vilket kommer att vara en stor tillgång i Svensk Handels fortsatta arbete, säger Martin Kits.

En ekonomiskt utmanande tid

Enligt ett pressmeddelande från Svensk Handel är konkurrensfrågor, kompetensförsörjning och handelns roll i framtidens stad några av de frågor som den Näringspolitiska enheten kommer att ha ansvar för att driva.

– Handelns företag befinner sig i en ekonomiskt utmanande tid och vi ser samtidigt hur den utländska konkurrensen intensifieras för var dag som går. Behovet av reformer som stärker konkurrenskraften för svenska handlare är stort, säger Henrik Ekelund.