Clare utses till hedersdoktor i mode

Clare Johnston uses till hedersdoktor i Borås. Foto: Suss Willén.

Clare Johnston utses till högskolans första hedersdoktor. Hon promoveras till konstnärlig hedersdoktor i textil och mode vid Högskolan i Borås. Det sker i samband med årets professorsinstallation och doktorspromotion den 5 maj.

– Det är oerhört hedrande och överraskande att bli utnämnd till hedersdoktor vid Högskolan i Borås. Även om jag har arbetat i textilindustrin och med textila utbildningar i över 40 år känner jag att det fortfarande finns mycket att lära inom detta omfattande, ständigt föränderliga och utvecklande ämne som påverkar så många områden av vårt liv, från vaggan till graven, säger Clare Johnston.

Professor vid Royal College Art

Clare Johnston har under många år arbetat som textildesigner. Hon är professor emeritus och senior research fellow vid Royal College of Art i London samt gästprofessor vid Högskolan i Borås. Hon är också aktiv inom det av Högskolan i Borås initierade nätverket ArcInTex, där hon är viktig för utvecklingen av högskolans internationella närvaro inom textildesignområdet.

Har stor betydelse för skolan

En hedersdoktor är en person som betytt och betyder mycket för högskolans utveckling. Det är till följd av examensrättigheter på forskarnivå, som högskolan genom hedersdoktorat kan uppmärksamma personer som är viktiga för högskolan.