Ali Ghoce utsedd till Årets pionjär 2022

Kungen tillsammans med Ali Ghoce från företaget Gordon Services AB som tog emot utmärkelsen ”Årets Pionjär”.

Last mile-företaget Gordons VD och grundare Ali Ghoce har tagit emot utmärkelsen Årets pionjär inom svenskt näringsliv. Detta när Kung Carl XVI Gustaf delade ut priser till Årets nybyggare. ”Jag är otroligt stolt över vad vi tillsammans inom Gordon har åstadkommit”, säger Ali Ghoce. 

Det är Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS, som delar ut priser till Årets nybyggare bland företagare i Sverige med utländsk bakgrund.

Utmärkelsen Årets pionjär delas ut till en företagare som har varit verksam i minst fem år, kan visa en kontinuerlig tillväxt och som har tagit sitt företag till en ny nivå. 

Packade maten själv

Ali Ghoce grundade last mile-företaget Gordon 2015 tillsammans med Per Källgården. Företaget jobbar med hemleveranser av kyld mat från matkasseföretag, dagligvaruhandlare och livsmedelsproducenter.

När Gordon bildades packade Ali Ghoce själv maten. Under en månad kan Gordon i dag ha 600 000 hemleveranser i Sverige, Norge, Danmark och Finland och verksamheten fortsätter att växa.

Nu är siktet inställt på att etablera Gordon i Storbritannien.  

– Jag har inte någon akademisk utbildning, men jag har alltid jobbat med att bilda mig. Jag vill lyfta upp alla som inte gör så bra ifrån sig i skolan, att det går att bilda sig, komma vidare och nå mål som man har med sitt liv, säger Ali Ghoce. 

Berättar om sitt arbete på Handels

Gordon har växt varje år sedan starten och fortsätter att göra det. I fjol omsatte Gordon 411 miljoner kronor och i år ser omsättningen ut att öka med drygt 40 procent. Oktober månad i år var företagets bästa någonsin sett till omsättningen. 

Nytt för i år att Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige har inlett ett samarbete med Handelshögskolan i Stockholm där pristagarna i Årets nybyggare ska berätta om sitt arbete som entreprenörer för att inspirera ungdomar i socialt svaga områden. 


Motivering:
“Ali Ghoce kom med sin familj till Valdermarsvik 1986. En tvåårig IT-utbildning förde honom in i tech-världen. Trots begränsade förkunskaper om den konservativa logistikbranschen har Ali på ett mycket strategiskt vis positionerat sitt företag. Genom smarta innovativa tekniska lösningar är Gordon Services idag branschledande i sin nisch, och verksamt i flera länder. Ali arbetar med hållbara transporter som minimerar både koldioxidutsläpp och matsvinn.”


Om Ali Ghoce
• Född 1977 i Tehran, Iran.
• Kom till Sverige som nioåring 1986.
• Eftergymnasial KY-utbildning inom IT.
• Bor i Stockholm.