De vann Young E-business of the Year

Ruzanna Khachatryan och Evelina Ek är vinnare av Young E-business of the Year.

Årets vinnare av Young E-business of the Year har enligt juryn gjort ett gediget arbete med att kartlägga ett problem – och därefter utvecklat en produkt som passar i ett e-handelsformat.

För att uppmuntra fler ungdomar att starta e-butik och främja ungdomars entreprenöriella anda instiftade Payson och Svea Ekonomi under 2017 det årliga priset ”Young E-business of the Year”.

Vinnande förslag från Västerås

Under oktober i år har ungdomar mellan 15 till 25 år haft möjlighet att presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna ett stipendium. Sex finalister har nu utsetts och däribland vinnaren: CleverBook från Västerås.

Anpassade anteckningsblock

Bidraget är inskickat från Evelina Ek och Ruzanna Khachatryan som driver UF-företag (Ung Företagsamhet) på ABB Industrigymnasium i Västerås. Deras affärsidé är att sälja anteckningsblock specialanpassade för mattekurserna på gymnasiet.

– Sverige går en ljus framtid till mötes med så många unga entreprenörer i landet. Årets vinnare CleverBook har gjort ett gediget arbete med att kartlägga ett problem och därefter utvecklat en produkt som smidigt passar in i ett e-handelsformat, säger Emma Lindgren, e-handelsexpert på Svea Ekonomi.


Läs även: E-handelns två tyngsta trender


Vinnare och finalister

Vinnare: CleverBook från Västerås
Tävlingsdeltagare: Evelina Ek och Ruzanna Khachatryan

”CleverBook har utvecklat och säljer specialanpassade block för matematik. Blocken ska bland annat innehålla formler, problemlösningar, förslag på gratisappar, hemsidor och youtube-kanaler som kan vara till stöd i matematikundervisningen”.

Finalist: iWant från Göteborg
Tävlingsdeltagare: Daniel Hallberg, Klas Bergren, Marcus Skog, Mingchele Hua och Victor Ljungqvist

”iWant är en plattform där konsumenter kan göra sin efterfrågan på nya produkter hörd. I appen kan konsumenter backa varandras idéer och företag kan även göra anspråk på idéer som svar till konsumenterna för att utveckla den efterfrågade produkten”.

Finalist: Senior Box från Helsingborg
Tävlingsdeltagare: Jonas Petersen

”Senior Box är en månatlig prenumerationslåda riktade mot äldre. Månadsvis får mottagaren roligt och gott innehåll som riktar sig mot äldre. Syftet är att ge äldre som lever i ensamhet något att se fram emot”.

Finalist: Safe Drinking från Bromma
Tävlingsdeltagare: Johanna Jaklinder, Emma Söderqvist, Caroline Blyberg, Amanda Sjövall och Jessica Törnberg

”Safe Drinkings idé är en liten och smidig strip som är avsedd att upptäcka eventuella droger i drinkar eller andra drycker. Om stripen ändrar färg finns det spår av droger i drycken”.

Finalist: Tutum-bag från Helsingborg
Tävlingsdeltagare: Karen Schneider, Ida Almgren och Isabel Synning

”Tutum-bag är en snygg och reflekterande träningsväska. Färgglada reflexremsor eller vanliga reflexer avfärdas ofta av unga, men med Tutum-bag får du en snygg träningsväska som också är en diskret reflex”.

Finalist: Not too young från Helsingborg
Tävlingsdeltagare: Filippa Uhr, Alicia Holmgren, Olivia Törner och Vickie Wallin

”Not too young är en app som sammanför ungdomar och människor som behöver få ett enklare jobb gjort, exempelvis gräsklippning eller barnpassning”.

Om Young E-business of the Year: Unga mellan 15 till 25 år kan tävla genom att presentera sin bästa e-handelsidé. Tävlingen äger rum i oktober och första pris i tävlingen är ett stipendium till ett värde av 10 000 svenska kronor.

Läs även: Detaljhandelns tyngsta trender 2019