Regeringen inrättar råd för hållbara städer

Regeringen har tillsatt Rådet för hållbara städer. Rådet ska driva och samordna arbetet för hållbar stadsutveckling i Sverige och inkluderar tio myndigheter.

Regeringen vill, enligt ett pressmeddelande, l stärka kommunernas förutsättningar att utveckla gröna, hälsosamma och trygga städer. Arbetet kommer att ledas av Björn Sundin, tidigare kommunalråd i Örebro.

– Som tidigare kommunpolitiker med ansvar för stadsutveckling var det tydligt att staten lyste med sin frånvaro i dessa frågor. När det nu byggs mer än på mycket länge finns ett stort behov av att på nationell nivå peka ut en riktning och vara en tydligare aktör i arbetet med hållbar stadsutveckling, säger miljöminister Karolina Skog.

Nätverk av experter kopplas till rådet

Uppdraget sträcker sig till 2022. Rådet ska fungera som ett nationellt forum för att stärka och genomföra regeringens politik för hållbara städer. De myndigheter som ingår i rådet är Boverket, Formas, Länsstyrelsen, Myndigheten för delaktighet, Naturvårdsverket, Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, Energimyndigheten, Tillväxtverket, Trafikverket och Vinnova.

Tio olika myndigheter samt ett nätverk av experter ska arbeta för att skapa mer hållbara städer.

En representant som ska företräda kommunerna ska erbjudas att ingå i rådet. Till Rådet kopplas ett nätverk av experter.

– Det är viktigt att kommunerna i högre grad involveras i rådet och platsen i nätverket ser jag därför som särskilt viktig, säger Karolina Skog

Björn Sundin startar upp verksamheten

Björn Sundin är utsedd till ordförande för Rådet för hållbara städer. Hans uppdrag blir att starta upp verksamheten och driva den under det första året. Boverket får i uppdrag att inrätta ett kansli som ska stödja rådet i arbetet.

– Björn Sundin är i stadsbyggnadssammanhang känd som en person som balanserar olika intressen väl och samtidigt som får saker att hända, säger Karolina Skog.

Statens samordning av arbetet med hållbar stadsutveckling inleddes 2008 med Delegationen för hållbara städer, som sedan övergick till Plattformen för hållbar stadsutveckling 2014. I samband med att rådet för hållbara städer inrättas avslutas också Plattformens uppdrag.

Läs även: Handelns 10 tyngsta hållbarhetstrender